בריאות נפשית – על הפרעות נפשיות והטיפול בהן

בריאות נפשית ראשית

לאדם גוף ונפש המקיימים ביניהם קשרי גומלין. כאשר הגוף שלנו חולה אנו חווים כאב פיזי המקשה עלינו לתפקד ואף משפיע על מצב רוחנו. באם מדובר על מחלה ממושכת, רובנו פונים לרופא לקבלת טיפול בכדי שנרגיש טוב יותר. יחד עם זאת, ישנה קבוצה נוספת של מחלות, והיא מחלות הנפש. מחלות אלו נקראות גם "הפרעות נפשיות", והן מעידות על מצב נפשי חריג המקשה על התפקוד היום יומי. כשם שכשמתעורר ליקוי גופני יש לטפל בו, כך יש לעשות גם כשמתעורר ליקוי נפשי, שכן בכח טיפול זה להקל על הכאב הנפשי אותו האדם חווה.

הפרעות נפשיות באות לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות, ומשפיעות על אנשים שונים בצורות שונות, כשחלק מההפרעות הללו זמניות וחולפות וחלקן כרוניות וקבועות.

 

מהי הפרעה נפשית וממה היא נגרמת?

הפרעה נפשית זהו שם כללי לקבוצת מחלות והפרעות המשפיעות על האופן בו האדם מרגיש, חושב, מתנהג ומתקשר עם החברה. בין ההפרעות הנפשיות ניתן למנות את ההפרעות הבאות :

  • הפרעות מצב רוח – מצב של דיכאון, מג'ורי, מאניה, הפרעה דו קוטבית (מאניה דיפרסיה – למידע נוסף בנושא מאניה דיפרסיה באתר ראש בריא לחצו כאן), ציקלותימיה והיפומאניה.
  • הפרעות פסיכוטיות – סכיזופרניה על סוגיה השונים, פסיכוזה והפרעות דלוזיונאליות.
  • הפרעות אכילה – אנורקסיה, נרבוזה, בולימיה נברוזה ותסמונת רפונזל.
  • הפרעות חרדה – פוביות, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).
  • הפרעות דיסוציאטיביות – דיסוציאציה או הפרעת זהו דיסוציאטיבית (DID).
  • הפרעות הסתגלות

 

מהם התסמינים להפרעה נפשית?

בין התסמינים המלווים הפרעות נפשיות שונות ניתן למצוא תחושות לחץ, קשיי הסתגלות, גלים קיצוניים במצב הרוח, עצבות ופחד הנחווים בעוצמה רבה המקשה על התפקוד היום יומי. כמו כן, ישנם תסמינים המלווים במצבי פסיכוזה בלבד והם הזיות ומחשבות טורדניות הפוגעות בתפיסת המציאות.

עם זאת, לכל הפרעה יש את הסימפטומים המאפיינים אותה, ואין הפרעה אחת בהכרח דומה לשניה.

 

אבחון וטיפול

לא תמיד קל למצוא את הגורם להפרעה הנפשית. בחלק מהמקרים, ההפרעה נגרמת כתוצאה מתפקוד לקוי מבחינה פיזיולוגית ופסיכולוגית, ובמקרים אחרים שורש הבעיה נעוץ בסביבה לא תומכת בה האדם גדל. כמו כן, קיימים גם מקרים בהם ההפרעה נגרמה כתגובה למקרה קיצוני של אובדן שהאדם חווה.

ישנם דרכים רבות ומגוונות לטיפול בהפרעות נפשיות. ביניהם תרופות המווסתות מצבי רוח, טיפול פסיכולוגי שמטרתו להביא לשינוי הדרגתי של המחשבות וההתנהגויות הלקויות של האדם ובמקרים חריגים אף אשפוז פסיכיאטרי.

לעיתים ישולבו כמה סוגי טיפול באותו המטופל, וזאת בהתאם לשיקול דעתו של הגורם המוסמך שנבחר לטפל בו. כמו סוג הטיפול, כך גם משך הזמן של הטיפול משתנה מאדם לאדם וזאת בהתאם לסוג ההפרעה ולמידת חומרתה.

 

לסיכום

ניתן לראות שקיימים סוגים רבים של הפרעות נפשיות אשר המשותף לכולן הוא הקושי בתפקוד היום יומי שנגרם בעקבות ההפרעה. הטיפול בהפרעות השונות משתנה בהתאם לסוג ההפרעה ובזמן התמשכותה, ומומלץ לפנות לטיפול מיד לאחר זיהוי המצוקה, וזאת בכדי להקל כמה שיותר מהר על המצוקה הנפשית והתפקוד היום יומי.

בריאות נפשית

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא בריאות

מה יש לקחת בחשבון בעת בקשת חוות דעת רפואית נפשית?

חוות דעת רפואית נפשית היא מסמך משפטי אשר חתום בידי פסיכיאטר מומחה וכולל את הערכתו לגבי התפקוד הנפשי והקוגניטיבי

דפיברילטור אישי או לבניין – מה עדיף?

לצערנו, לכל אחד מאיתנו יכול לקרות אירוע לב. אמנם ככל שמתבגרים ומגיעים לגילאים מבוגרים הסיכוי עולה (כאשר לקבל אירוע

סקירה על מוצרי אקניל לטיפול בפצעונים והחלקת העור

כולם מכירים את חוק מרפי. החוק שאומר שכל מה שיכול להשתבש- משתבש. הלחם ייפול על הצד של הפרוסה שעם

איך תבחרו את בעל המקצוע הטוב ביותר בתחום הפסיכולוגיה?

בחירת בעל מקצוע טוב בתחום הפסיכולוגיה היא בחירה חשובה מאד שתשפיע על הטיפול והתהליך שתעברו. בחירה בבעל מקצוע שאינו